Ontario Ministry of Health 

Ontario Agency for Health Protection & Promotion (OAHPP)
(Sheila Basrur Centre)

Following the 2003 SARS outbreak, Public Health Ontario needed a site to bring together academic, clinical, public health and government experts on infection control and prevention. HH Angus was instrumental in providing a high quality, energy-saving workplace to meet LEED-CI Silver standards, key to highlighting PHO's commitment to sustainable practices.

A new 250kW natural gas-fired generator installed on the roof is the heart of the command centre. Its purpose is to exclusively back up the Electrical and Supplemental HVAC systems serving the command centre. As the area has unusual 416/240V service, special voltage requirements were engineered to facilitate both lighting and power equipment. Harmonic-type transformers provided clean, non-distorted power to two distribution panels, 80KVA UPS, receptacle, lighting panels and HVAC units. The 80KVA UPS unit provides 30 minutes of non-interrupted power to the command centre to allow the generator to start and reach full load capacity.

Since the original building did not meet LEED HVAC requirements, we provided detailed and well-thought-out designs to meet LEED criteria. High efficiency fixtures reduced the burden on city water supply and waste water systems. In addition, lighting was a major component for the LEED-CI Silver criteria, with glare and contrast ratio control, linear fluorescent direct/indirect lighting systems, LED downlights, and daylight harvesting.

Information technology infrastructure was key to the successful long-term functioning of this facility. The infrastructure included telecommunications rooms, conduits, cable support systems and structured cabling systems. The IT rooms house all of the building’s telecommunications fiber optics and copper backbone systems, horizontal cabling system and networking equipment, including telephone, data and video services. In the meeting spaces, the large display wall is intended for daily presentation requirements but, in the case of an emergency response scenario, the room will serve as a 24x7 mission critical war room.

 

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Communications Design | Lighting Design  


PROJECT FEATURES
Status: Completed 2009 | 40,000 ft2 | 250kW natural gas generator for emergency back up power | 416/240 volt service required special engineering for lighting and power | 80 KVA UPS


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
250kW natural gas-fired generator | Achieving LEED requirements, particularly for HVAC and Lighting | IT infrastructure 


City of Toronto 

Nathan Phillips Square - Indian Residential School

The City of Toronto is revitalizing areas of its landmark Nathan Phillips Square at New City Hall. As part of the improvements, a new Teaching, Learning, Sharing, and Healing space is being designed and constructed to pay homage to Indian Residential School Survivors. 

The project consists of upgrades to existing surfaces with all new landscaping, including a water feature, large sculpture and public building.

HH Angus’ scope features a full technical audit and inventory report to document all infrastructure and equipment impacted by the project; power supply for new landscape and other LED lighting fixtures; connection of new area drainage to existing storm systems in the parking level; mechanical and electrical services for new 450 ft2 teaching lodge and design of security systems for public spaces and the teaching lodge.

HH Angus is also developing and preparing a commissioning plan for all mechanical and electrical equipment being installed during the project.

One of the interesting challenges of this project is working with multiple stakeholders to ensure the vision of all parties for the project is realized.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Security Design | IMIT Design 
| Commissioning


PROJECT FEATURES
Status: Ongoing | New sharing and healing space | Teaching lodge | New landscaping


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Technical audit | Inventory Report | Power supply | Connection to drainage area in underground parking level | M&E services for new teaching lodge | Design of security systems


Canadian War Museum

The Canadian War Museum is a unique and historically important project, with a signature design appropriate to its purpose. Situated on Ottawa’s LeBreton Flats, on the bank of the Ottawa River, this world-class facility is a major attraction for Canadian and international visitors.

Inspired by countless acts of Canadian bravery in conflict zones around the world, Architect Raymond Moriyama created a design which blends seamlessly into the surrounding landscape. The building features a landscaped roof -  low-maintenance, self-seeding, and fully accessible. The Memorial Hall is strategically located at the intersection of two axes. One aligns the Memorial with the Parliament Building’s Peace Tower, and the other is the solar azimuth at precisely 11:00 am on November 11 - Remembrance Day - when 11 precisely-oriented rods capture the sun’s rays at that poignant moment for Canadians, symbolizing spiritual rejuvenation and a new beginning.

The vertical transportation system includes five (5) passenger elevators and one (1) freight elevator to accommodate movement of large artifacts.

The elevator system design for this project required that special consideration be given to the site location and its geological characteristics. All elevators are of the “holeless” hydraulic type, with special design features to attain the travel distances required, within very tight overhead allowances.

The Canadian war museum is an affiliate of the Canadian Museum of Civilization and houses 440,000 ft2 of exhibit, archive and office space, as well as a 4,200 ft2 theatre.

SERVICES
Vertical Transportation Consulting


PROJECT FEATURES
Status: Completed 2002


LOCATION 
Ottawa, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Elevator Design | 5 passenger elevators and 1 freight elevator


Peel Regional Police

Headquarters Renovation

The renovation project customized this building for policing and admin functions. Originally, the building had been designed for pharmaceutical research labs and support spaces. 

HH Angus was engaged to provide M&E and IMIT consulting engineering for the partial renovation of this existing Peel Regional Police facility. The building has a gross area of ~ 91,000 ft2, with the renovated area totaling ~ 70,000 ft2.

The project involved replacing two boilers and heat pumps, along with the installation of a new make-up air unit on the roof. These service the entire building’s hydronic heating, while the new make-up air unit serves the basement area. As well, part of the contract was to upgrade mechanical systems to suit new load, due to changes in office floor layout and function.

Among the challenges of the project was the requirement for multiple site surveys in order to confirm the existing equipment on site. The project was also completed under a very aggressive schedule in order to meet the targeted occupancy date.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Lighting Design | IMIT Consulting


PROJECT FEATURES
Renovated space size: 70,000 ft2 | Status: Completed 2019


LOCATION 
Peel Region, GTA, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Extensive mechanical upgrades and replacements | Multiple site surveys to overcome lack of as-built drawings | Fast-track schedule


Exterior of Peel Regional Police Headquarters
Exterior of Peel Regional Police Headquarters

Images courtesy of CS&P Architects Inc.

Town of Oakville

Fire Hall #8

Integrated Project Delivery is the procurement model for the design and construction of this project, a methodology that, in our experience, provides excellent results for our clients, as well as fostering greater collaboration within the project team. 

Oakville’s new fire station and amenities are designed to serve a growing population. Targeting LEED Silver certification, the new 1.5 storey facility will be almost fully constructed from glue laminated and cross laminated timber (CLT). CLT is a relatively new construction material in North America; CLT panels/walls are fabricated off site, where all M&E openings and penetrations are cut out, and are subsequently assembled on site. This approach requires extremely close coordination between the structural designers and the M&E designers since, unlike drywall, wood openings cannot be adjusted once cut. The modular construction approach will also help meet the aggressive schedule for this project.

Ironically, the new fire station will be clad in charred wood. Shou Sugi Ban charred siding, made from logs reclaimed from Ontario and Quebec waterways, offers many safety and operational advantages: it is ultra-low maintenance, naturally resistant to insects, moisture and rot, has proven fire resistance qualities, and is sun and water repellent. At end of life, the siding can be disposed of safely, without environmental damage.

HH Angus’ mechanical scope includes variable refrigerant flow, energy recovery ventilators, infrared tube heaters, and vehicle exhaust system. Electrical systems include natural gas backup generator, daylight harvesting sensors, provision for solar PV, CCTV and card access, and fire locution (radio system for 911 dispatch). Special provisions were made to allow speakers to be installed strategically throughout the building to support the locution/fire alerting system, with additional provisions for the radio antenna.

The fire hall floor plan consists of three fire truck bays - two drive-through and one back-in bay, gymnasium, dormitory, kitchen, offices, meeting rooms, IT room, and many specialized service spaces. Fire Hall #8 will be a designated “post disaster building” when operational; hence, the M&E systems specified are very robust. 

SERVICES

Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Lighting Design | Communications Design | Security Design


PROJECT FEATURES

Status: Completion 2020 | 11,500 ft2 | Integrated Project Delivery | Mass timber construction | Targeting LEED Silver | Designated 'post disaster' building


LOCATION 
Oakville, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS

Net Zero provisions for future conversion, with high efficiency M&E | Shou Sugi Ban charred wood cladding | Provision for future photo voltaic installation | locution/fire alerting system 


Exterior of the Oakville Fire Station #8

 

 

 

 

Net Zero Conversion

The owner requested highly efficient M&E systems that provide for future Net Zero conversion. The Fire Hall is designed to accommodate a 40kW Solar PV system to offset and displace energy usage.

 

Site Challenges

Although it’s a new facility, the Fire Hall is being built adjacent to an existing EMS Station and shares the road entrance and utilities. This presented a challenge in planning construction, service entrances and operations. Our team had to ensure that, during both construction and when operational, the Fire Hall will not impede EMS' emergency response process.

.

Interior of Oakville Fire Station
Interior of the Oakville Fire Station #8
Interior of the Oakville Fire Station #8