Maple Leaf Sports and Entertainment

BMO Field Expansion

HH Angus and Associates provided mechanical and electrical consulting engineering for renovations to BMO Field. Home to the TFC, Toronto’s MLS football team, the existing facility quickly outgrew its amenities, a testament to the team’s popularity.

The BMO Field facility expansion featured: 8,400 additional seats, new washrooms and concession stands; 12 new executive suites; 2 party suites; a loge box; new full-service kitchen for restaurants, suites and clubs; 2 new private clubs (accommodating 230 / 420 patrons); expansion of the Rogers Club from 500 to 750 patrons, plus upgraded finishes and improved food, beverage and washroom facilities; a new, larger full HD video board; new loading dock; support spaces; and a new concourse at the south end of the stadium, creating one continuous concourse on the upper level. The project was drafted in REVIT, although it is not a true BIM project.

Some of the project challenges included coordination of the design package with the realities of site constraints and energy goals. HH Angus had dealt with these challenges in the past and had a depth of experience in Construction Management, P3, and Integrated Project Delivery methods, as well as having a firm grasp of the complexities associated with coordinating the design across multiple Revit models and with multiple firms.

The accelerated construction schedule presented a significant challenge. Work that traditionally occurs sequentially had to be delivered concurrently, which put pressure on the design team to accommodate not only increased coordination, but also a high number of changes from the original design intent.

One of the unique engineering considerations was the winterization of washrooms and concession areas. These areas are exposed directly to the elements during the winter and the facility management team did not want to drain the domestic system at the end of every season, as they had to do with the existing concourse areas.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Energy Modeling | Lighting Design | Security and Communications Design


PROJECT FEATURES
Size: 150,700 ft2 
| Status: Completed Phase 1 - 2015  &      Phase 2 - 2016


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Renovation and expansion  | Unique considerations included winterization of washrooms and concession areas to eliminate draining the domestic system at the end of each year


SickKids

Peter Gilgan Centre for Research & Learning

“This investment in the Research and Learning Tower will help ensure that Canada remains a world leader in health research, and that we will continue to make discoveries that benefit children around the world.”

– Gary Goodyear, Minister of State for Science and Technology

HH Angus provided mechanical and electrical consulting engineering for this 740,000 ft2 high-rise research and educational facility. This building enhanced the overall campus of SickKids, which totals over 2,500,000 ft2. SickKids is a landmark hospital and renowned internationally as a world-class institution.

The facility has been certified LEED® Gold. Energy modeling indicated a significant improvement over the minimum energy performance required by the program. Systems were segregated to achieve significant thermal reuse within the facility. The option to integrate a waste heat recovery system from the neighbouring district heating provider was incorporated into the design to realize even greater energy efficiency in future.

The building services design supported the main objectives for the new facility:

  • Consolidate the Research Institute into a cohesive unit
  • Integrate research functions with the hospital
  • Provide flexibility for future change
  • Maximize functionality and efficiency
  • Share support functions
  • Utilize current technologies and infrastructure, including a plan for increased security for highly specialized spaces such as Containment Level 3
  • Incorporate exemplary sustainable “Green” building design concepts and system
  • Create a high-tech, cost-effective space for evolving state-of-the-art technologies

The interesting design challenges inherent in this high-rise lab building contributed to both the complexity and enjoyment of the design process, including a 1½ storey vivarium and 40,000 ft2 of educational space.

Quote source: SickKids

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | IT & Communication Design | Vertical Transportation | Lighting Design


PROJECT FEATURES
Size: 740,000 ft2 with 40,000 ft2 educational space | Status: Completed 2013


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Complex systems design for a tight downtown urban space |
1.5 storey vivarium | LEED Gold Certified | Incorporated options to permit a future waste heat recovery system


SickKids

Peter Gilgan Centre for Research & Learning, ICAT

Creative solutions were required to accommodate the extremely intense and sophisticated computer systems within the architectural constraints of this building.

Angus Connect provided a Canadian first — the design and implementation of an HPC-High Performance data centre in a healthcare research facility.

Our recommended technical solution involved an overhead communications wiring system design, using multiple cable trays with an integral cable access management system. This innovative system design solution resulted in considerable space savings over a conventional system. A conventional raised floor communications cabling system was not an option due to space restrictions.

This Data Centre, which supports data cabinets with high performance servers that use 60 KW load, required very large and fully redundant Uninterruptible Power Supplies (UPS) and emergency generator systems to support the critical loads.

The facility has been certified LEED® Gold. The shell and core design were already well along when the Hospital’s High Performance computing group announced their intention to locate all of their high performance computing equipment into the new Data Centre.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering 
| IT Communications Design |  Lightining Design


PROJECT FEATURES
Size: 740,000 ft2  | Status: Completed 2013


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Introduced innovative system solutions for urban-space saving, along with sophisticated computer systems | LEED Gold Certified


Penticton Regional Hospital

David E. Kampe Patient Care Tower

This project involves the design, construction, financing and maintenance of a new patient care tower at Penticton Regional Hospital.

The HH Angus team is designing all new mechanical facilities – such as boiler plants and chiller plants – to post disaster requirements, to be compliant with provincial regulations. Also, BC’s Wood First Act requires that sustainable materials be used throughout the building. The winning design included widespread use of wood elements to create a warm, tranquil environment for patients and visitors.

As part of Interior Health’s commitment to sustainability and green buildings, the new patient care tower will be designed and constructed to achieve LEED® Gold certification.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Vertical Transportation | Energy Modeling | ICAT Consulting


PROJECT FEATURES
Size: 287,500 ft2 | Status: Completed 2019


LOCATION 
Penticton, British Columbia


PROJECT FEATURES
Boiler plants and chiller plants |  New ambulatory care centre | 480-stall parkade | Renovations to expand ER | Targeting LEED Gold


Design for comprehensive services

When complete, the tower will feature an ambulatory care centre, surgical services centre, 84 medical/surgical inpatient beds in single patient rooms, a new medical device reprocessing unit, and program space for the University of British Columbia’s Faculty of Medicine.

Enabling consolidation

The Tower will enhance access to services and improve patient care through consolidation of programs currently dispersed throughout the hospital.

New and renovated spaces

The project includes two phases, Phase 1 being the design and construction of the new tower and 480-stall parkade. Phase 2 will see renovations to the existing hospital to create an expanded ER that will be almost four times the size of the current ER, as well as renovations to the pharmacy stores and support areas.

— Images courtesy of Mark Yoo