Toronto Public Library 

Wychwood Branch

The Wychwood Library is one of Toronto's oldest libraries, built in 1915/16 and listed among Toronto's designated Heritage Properties.  The work now underway is required to support delivery of current and future services.

HH Angus is engaged as the mechanical and electrical engineering consultant for the renovation and expansion of the Wychwood Branch of the Toronto Public Library. Following a feasibility study that identified the desired expansion was possible, the facility is expanding from 6,381 ft2 to 15,000 ft2, with mechanical and electrical systems being replaced throughout the facility, including new incoming electrical and communication services.

The project includes interior and exterior renovations to building structure, mechanical and electrical systems and a complete redesign of the floor space. Necessary facility upgrades include replacing flooring, millwork, furniture, elevator and heating, ventilation and air condition (HVAC) systems and equipment, building systems, and building envelope repairs.

The redesign of this heritage facility will create room for approximately 2000 ft2 of seniors’ space and innovative space for youth, both of which are needed in the community.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Lighting Design


PROJECT FEATURES
Heritage building | Green roof on expansion


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Interior and exterior renovation | 2-storey expansion | Mechanical and electrical systems replaced throughout | New incoming electrical and communication services


Interior of Toronto Public Library, Wychwood Branch

Celebrating heritage

Key features of the original building were maintained and highlighted through the lighting design, which emphasized the brick exterior and vaulted ceilings in the Great Hall.

Image credits: Shoalts and Zaback Architects Ltd.

Art Gallery of Ontario

AGO Transformation

HH Angus has been providing consulting engineering services to the Art Gallery of Ontario (AGO) since 1925. Today, the AGO is the 10th largest art gallery in North America.

World-renowned architect Frank O. Gehry designed AGO’s transformation. The project was both an addition (97,763 ft2) and renovation (187,000 ft2), and represented the final phase of a three-phase expansion. Innovative design features were implemented during the phased construction, installation, and commissioning, as well as in the integration of new and existing spaces.

Three main challenges were proposed by the client and the architectural team:

  1. construction would have to be phased in order to provide ongoing service to galleries
  2. sophisticated mechanical systems were needed to meet the specific requirements of each gallery, and these would have to be physically remote from the galleries for aesthetics
  3. integration challenges would have to be overcome in connecting new systems to existing base systems.

The AGO is divided into 70 zones, with each gallery space fitted with dedicated sensors controlling the individual equipment in remote rooms. The mechanical systems were designed to be virtually invisible. The normal paraphernalia of the Heating, Ventilation, and Air Conditioning (HVAC) systems within the gallery viewing areas are not visible to visitors. Reducing fresh air intake during off-peak hours simplified the HVAC system control, and reduced the influence of fluctuations in outside temperature and humidity, providing more stable environmental conditions for the artwork.

The integration of new mechanical systems with existing systems made the already complicated assignment even more complex. The form and arrangement of the new and renovated spaces resulted in an irregularly-connected multi-level project. Interconnected atrium spaces required careful attention to ensure that mechanical services were concealed and that service access routes were maintained. The prediction of temperature- and pressure-induced airflow patterns, and arrangements to segregate returns for balancing return air to individual air handling units, required complex analysis.

In order to avoid the risk of water leakage, which would be a serious issue for the AGO’s collection, all mechanical rooms were located in no-impact areas away from gallery spaces. There is no equipment housed above gallery ceilings for the same reason.

The vertical transportation system includes three passenger elevators, one high capacity freight elevator, two material lifts, and two platform lifts to accommodate persons with physical disabilities. All elevators are of the “traction” type, with special design features to accommodate both large groups and the travel distances required.

We’re very proud to have been involved in the transformation of the AGO – one of Toronto's most important cultural venues.

SERVICES
Mechanical Engineering | Vertical Transportation


PROJECT FEATURES
Size: 486,000 ft2 | Status: Completed 2007


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Phasing to permit ongoing operations | Sophisticated mechanical systems physically remote from galleries | Integration of new and old building systems | 3
passenger elevators, 1 high capacity freight elevator, 2 material lifts and 2 platform lifts | Complex analysis required to study temperature and pressure-induced airflow patterns and arrangements


Town of Innisfil

Innisfil Public Library

The Town of Innisfil lies on the western shore of Lake Simcoe, some 80 kilometres north of Toronto. From its beginnings as a lumber region, it evolved into a cottage community and then into a rural residential centre, as more and more cottagers turned their properties into year-round homes.

Today, permanent residents account for over 90% of the population, supported by expanded municipal services such as the community library.

HH Angus’ scope for this library renewal and expansion project included upgrading existing and adding new HVAC, plumbing, electrical and lighting systems in both the renovated and new spaces.

The site consisted of 11,500 ft2 (1,068m2) of existing space and an adjoining new construction of 11,000 ft2 (1,022m2).

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Lighting Design


PROJECT FEATURES
Size: 11,500 ft2 renovation and 11,000 ft2 of new construction | Status: Completed 2015


LOCATION 
Innisfil, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Innovative-mechanical, electrical and lighting design for the library | Upgraded and added new HVAC, plumbing, electrical and lighting in both renovated and new spaces


Ontario College of Art & Design University

Professional Gallery

The OCAD Gallery is the flagship professional gallery for the Ontario College of Art and Design, Canada’s largest and oldest educational institution for art and design. It serves as an experimental curatorial platform for art, design and new media.

HH Angus was tasked with the mechanical, electrical and lighting design for this 755 m2/8,200 ft2 facility. It includes gallery space, a media lounge, permanent art collection and storage, administration support services and shipping and receiving areas.

This project provided interesting design challenges to protect the art from potential water leakage from the tenants on the floor above. The ceiling is covered in a white waterproof membrane, which made recessed luminaires impractical. 

The ceiling beams have a dual purpose – to support the track luminaires and to create an artistic industrial feel for the space. The track is two circuit to allow for maximum flexibility. LED track heads are 3500K with a CRI above 93 to enhance the colour of artwork in the exhibits. The track heads were chosen to allow for multiple and varied beams spreads, to enhance each exhibit and to provide flexibility by accommodating different lensing and media. Suspended linear LED luminaires were used in non-gallery spaces. Various power and data systems were used throughout the premises.

The heating and ventilation systems were designed to meet the mechanical requirements for a Class ‘A’ Art Gallery. The mechanical requirements for the Gallery consist of controlled humidification levels and temperature range. To achieve the requirements, a separate dedicated standalone mechanical air conditioning/humidification system was designed for the space. An indoor dry cooler and a series of heat pumps are located throughout the facility. Each heat pump has an associated electric humidifier and associated condensate pumps.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Lighting Design


PROJECT FEATURES
Size: 8,200 ft2 | Status: Completed 2017


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Water leakage mitigation | LED luminaires | Power and data systems | Controlled humidification | Heating and ventilation systems for Class A Art Gallery standard 


Meeting Project Goals

The OCAD project was delivered under budget and met LEED certification requirements.

Custom Lighting Requirements

A central dimmable lighting control system was incorporated. The lighting control was divided into multiple zones to satisfy the custom needs of the Gallery.

Carlu Corporation, College Park

The Carlu

After sitting shuttered, run down and neglected for almost 25 years, this landmark venue underwent a comprehensive two-year renovation that brought the entire seventh floor back from the brink. Now designated a National Historic Site, the former Eaton’s store on College Street in Toronto boasts an event venue fully restored to its 1930s splendour, and worthy of the original vision of Lady Eaton.

Renamed in honour of the original architect, Jacques Carlu, the Art Moderne facility, which includes a grand foyer, auditorium and the Round Room restaurant, was in desperate need of refurbishment and renovation. The historical significance of the space was not lost on the new leaseholders, or the Toronto Historical Society.

HH Angus’ role as mechanical, electrical and communication engineers and lighting designers, was coordinated through our Tenant Engineering group. The project differed significantly from a typical renovation. HH Angus worked diligently to preserve and re-create the appearance of the 1930s interior. Mechanical and electrical systems were modernized and seamlessly integrated into the facility without detriment to its timeless charm.

The almost century-old façade now conceals new air handling, cabling, communications and sanitation systems. The Carlu has been transformed from a derelict relic of Toronto’s past into an up-to-date venue with historically accurate fixtures and fittings, new kitchen facilities, full climate-control and state-of-the-art audio, visual and wireless networked capabilities.

HH Angus’ creative engineering solutions overcame significant challenges posed by architectural constraints and complicated scheduling issues. Design sensitivity and engineering skill applied to this historical renovation helped make possible the rebirth of the stunning Carlu.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Communications Design


PROJECT FEATURES
Status: Completed 2003


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Heritage property renovations | New air handling, cabling, communications and sanitation systems | Innovative lighting approaches to ensure historical accuracy


Adding Drama

Angus Lighting’s dramatic designs for this stunning venue included replacing incandescent downlights with state-of-the-art halogen and fluorescent lamps to enhance the ambience in the main Rotunda.

Respecting the vision

Track lighting accentuates art and art forms, and dimmer systems were replaced. To ensure historical accuracy, existing wall sconces were completely refurbished and revamped.