Ricarda’s Restaurant

The heritage building at 134 Peter Street is a four-storey brick and beam former bakery that was incorporated into a modern office tower. The tower garnered a great deal of attention when it opened for its use of a delta frame and tubular columns to stabilize the office tower.

Ricarda’s is 10,000 ft2 restaurant/retail bakery site located within the heritage portion of the building, and was a very complex project. It presented a number of constraints that challenged the M&E design team to find workable solutions on a very aggressive construction schedule. 

Because the original building is governed by the Heritage Act, this added a layer of complexity in terms of specifying equipment compliant with the Act. The entire project team worked hard to find creative solutions that would allow them to deliver a very challenging project on time and on budget.

SERVICES
Mechanical Engineering 
 | Tenant Fitout | Lighting Design


PROJECT FEATURES
Size: 10,000 ft2  |  Status: Completed 2017


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Mechanical design developed to suit open ceiling concept within heritage portion of building | Incorporated a fire protection system | Lighting Design


Redefining Space

Another challenge was minimizing services along the ceiling so that we could maintain the interior designer’s open ceiling concept.  This was particularly difficult because, while the site is on the ground floor, it has no basement, just a five-foot-high crawlspace earmarked for storage. Our design team ran drains through this space and connected them to the main building drains. We then had to add sprinklers, as the area was now deemed habitable.

Negotiating New Uses 

We also negotiated these unforeseen uses with the landlord and obtain design approval for the fire protection systems, since the crawlspace was never intended for these uses.

Respecting the Vision 

To maintain the open ceiling aesthetic, we ran electrical conduits through the crawlspace to route power for kitchen equipment.

Award-winning Lighting Design

Our IES Award-winning lighting featured both eco-friendly luminaires and ongoing cost savings by reducing energy consumption.

Adjacencies of mixed-use spaces challenged our design team to deliver the appropriate LED lighting solutions for dining, retail, reception, lounge and kitchen zones.

Woodbine Entertainment Group

Woodbine Casino Expansion

Woodbine Entertainment Group (WEG) is a longstanding and valued client of HH Angus, dating back to the late 1980s. Through successful projects at Woodbine over the years, and the development of a strong relationship, we are privileged to serve as a trusted advisor.

Woodbine Racetrack is home to Ontario Lottery & Gaming’s (OLG) most successful revenue generating facility. One of the challenges in providing services for this site is the uncompromising need to keep all services fully operational at all times. The system must provide total redundancy for 24/7 operation of the slot floor area and associated support spaces. When required, we provide around-the-clock service to minimize disruptions.

WEG’s “1 West Expansion” saw a former storage space renovated to accommodate 1000 new gaming floor slot machines, complementing the 2000-slot installation we had previously designed during original base building and fit out. The expansion required all new mechanical and electrical (M&E) services.

The slots expansion included significant upgrades to the electrical service, which had to be brought a long distance from the main electrical room. The new distribution was sized to handle all the new games, audio/visual equipment, surveillance equipment, lighting and general power loads. We also upgraded the emergency power system and synchronized the generators while, at the same time, maintaining the same level of available emergency power.

Other major projects at Woodbine have included:

  • On-track lighting for Thoroughbred and Standardbred racing
  • Replacement of the steam boiler plant with three 5,000,000 BTU/h (input) high efficiency boilers and two 1,200,000 BTU/h (input) high efficiency boilers
  • Base building improvements to escalator, kitchen, grandstands
  • Responsible Gaming offices
  • ‘Backstretch Barn’ renovations
  • ‘Backstretch’ domestic water service
  • Generator system upgrade

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering


PROJECT FEATURES
Status: Ongoing


LOCATION 
Vaughan, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Renovated storage space to accommodate 1000 new gaming floor slot machines | Critical up-time requirement to keep all services fully operational around the clock 


Renovating dining spaces

The expansion also contains an 80-seat casual dining area featuring “Willows Restaurant” and “Willows Noodle Bar”.

Ryerson University

Pitman Hall Food Facility

Pitman Hall, located in the heart of downtown Toronto, is Ryerson University's second largest residence, with 14 floors and 565 rooms. 

HH Angus provided electrical and mechanical consulting services for the renovation of the existing kitchen and dining facilities in Pitman Hall. The refurbishment was implemented in two phases, with the kitchen and seating area as Phase 1, and the Dining Hall expansion into Pitman Quad in Phase 2.

The objective of the renovation was to increase capacity throughout the existing facility, both in number of meals served and seating capacity.

HH Angus’ scope included review of existing building systems, preparation of mechanical and electrical designs, creation of preliminary construction and other tender documents, and identification of future mechanical and electrical space requirements.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Security | Communications | Fire Protection |  Lighting Design 


PROJECT FEATURES
Status: Completed Phase 1 - 2018; Phase 2 - 2019


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Created preliminary construction and other tender documents | Identified future mechanical and electrical space requirements | Increased facility’s meal preparation capacity | Innovative ceiling lighting design


Ecological Exhaust

Increasing the meal preparation capacity of the facility presented some design challenges for the Planning, Design Consulting (PDC) team. This is usually accomplished by increasing the exhaust volume of the cooking facility; however, the location of the building was such that other nearby buildings were too close for direct exhaust. HH Angus worked closely with the kitchen consultant to design and specify a grease filtering “ecological” exhaust unit that would sit on the existing structure.

Ventilation and Lighting Design

The wave-style ceiling presented an interesting challenge to the PDC team in designing the lighting for the unique ceiling architecture. The team worked closely with the architect to create a design that would accommodate linear diffusers and lights.

pithall campus, two students reading

Toronto Athletic Club

Stratus Restaurant

HH Angus’ lighting design for Stratus Restaurant was honoured with an IES North America Illumination Design Award of Merit, as well as an award from The Society of British Interior Designers in their Restaurant and Bar category.

Located 36 stories above the streets of downtown Toronto, Stratus Restaurant has a reputation for providing guests with both outstanding cuisine and flawless service, together with impressive views of the downtown, harbour and Toronto Islands. HH Angus was engaged to provide lighting design, with accompanying electrical and mechanical engineering for an interior design refresh of this popular 10 plus-year old dining establishment.

The entrance to Stratus is in a high-rise commercial tower at the TD Centre. Ceiling light sources consist of LED coin lights to simulate a starry night, with LED downlights hidden in the wood slat ceiling over the lounge and bar areas. LED cove lighting was used at the far end of the lounge and under the reception pedestal. In-ground LED lights uplight wood slats to enhance the décor and coloured glass panels within slats. All lights are zoned and DMX controls allow for independent dimming to enhance the mood. The colour temperature is 3500K for all sources, to enhance the variety of colour palettes.

The bar area and bottled wine storage were backlit with LED panels in the client’s corporate colour. The bar was highlighted with an LED side-emitting ribbon light. All areas were zoned and can be dimmed independently, and lighting controls were configured to allow master control when doors are open and slave controls when door are closed. The restaurant lighting design achieved 1W/ft2, surpassing ASHRAE requirements of 1.4 W/ft2, and was delivered within budget.

SERVICES
Lighting Design | Mechanical Engineering | Electrical Engineering


PROJECT FEATURES
Status: Completed 2015


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Lighting design | All areas zoned and can be dimmed independently | LED cove lighting, inground LED uplights | Lighting controls configured to allow both master control and slave control | Achieved 1W/ft2, surpassing ASHRAE requirements of 1.4 W/ft2


Enhancing the ambiance

The lighting system zoning was balanced for both daytime and nighttime use, to provide customers with a warm and intimate dining experience.

Toronto Zoo

Wildlife Health Centre

The Toronto Zoo’s Wildlife Health Centre provides customized care for more than 5,000 animals, representing almost 500 species. HH Angus’ scope of work included the design of the new state-of-the-art animal hospital, laboratory services and research centre.

Special mechanical and electrical design considerations were required for design of the holding pens and keeper areas for a wide array of species, such as hoofed animals, strong mammals, amphibians, reptiles, avian, aquatic, etc. These considerations include lighting suitable for each species, specialized air distribution, and environmental controls.

The project included operating rooms and other animal treatment rooms built to meet or exceed current animal environmental standards for groups such as the Canadian Council on Animal Care (CCAC), the Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs (OMAFRA) and the Association of Zoos and Aquariums (AZA).

Just as important were the spaces designed for the support laboratories, and the research laboratories specifically for animal conservation. The remainder of the building houses support spaces for nutritionists, veterinarians and researchers.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Lighting Design


PROJECT FEATURES
Size: 34,000 ft2 | Status: Completed 2014


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Animal treatment rooms met or exceeded current animal environmental standards for CCAC, OMAFRA and AZA | Support laboratories | Research laboratories for animal conservation | Energy-efficient equipment for chiller and boilers 


Complex phasing of services

During construction, the program required complex phasing of the mechanical and electrical systems, during which measures such as temporary air handling, re-routing of main communications cabling and heating lines were required. Existing systems were expanded to accommodate the complex demands of a modern animal hospital and research centre.

Specifying energy efficient equipment

Where new equipment was required, energy-efficient selections were specified, including magnetic bearing chillers, variable speed motors, and high efficiency condensing heating boilers.