SickKids

Peter Gilgan Centre for Research & Learning

“This investment in the Research and Learning Tower will help ensure that Canada remains a world leader in health research, and that we will continue to make discoveries that benefit children around the world.”

– Gary Goodyear, Minister of State for Science and Technology

HH Angus provided mechanical and electrical consulting engineering for this 740,000 ft2 high-rise research and educational facility. This building enhanced the overall campus of SickKids, which totals over 2,500,000 ft2. SickKids is a landmark hospital and renowned internationally as a world-class institution.

The facility has been certified LEED® Gold. Energy modeling indicated a significant improvement over the minimum energy performance required by the program. Systems were segregated to achieve significant thermal reuse within the facility. The option to integrate a waste heat recovery system from the neighbouring district heating provider was incorporated into the design to realize even greater energy efficiency in future.

The building services design supported the main objectives for the new facility:

  • Consolidate the Research Institute into a cohesive unit
  • Integrate research functions with the hospital
  • Provide flexibility for future change
  • Maximize functionality and efficiency
  • Share support functions
  • Utilize current technologies and infrastructure, including a plan for increased security for highly specialized spaces such as Containment Level 3
  • Incorporate exemplary sustainable “Green” building design concepts and system
  • Create a high-tech, cost-effective space for evolving state-of-the-art technologies

The interesting design challenges inherent in this high-rise lab building contributed to both the complexity and enjoyment of the design process, including a 1½ storey vivarium and 40,000 ft2 of educational space.

Quote source: SickKids

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | IT & Communication Design | Vertical Transportation | Lighting Design


PROJECT FEATURES
Size: 740,000 ft2 with 40,000 ft2 educational space | Status: Completed 2013


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Complex systems design for a tight downtown urban space |
1.5 storey vivarium | LEED Gold Certified | Incorporated options to permit a future waste heat recovery system


University of Toronto

Leslie L. Dan Faculty of Pharmacy

Canada’s largest pharmacy school, this 167,000 ft2 teaching and research facility includes practice laboratories, research facilities, a resource centre, lecture theatres and offices for faculty, staff and graduate students. The building is 16 storeys (13 above and three below grade), and supports the academic, research and teaching needs of more than 1,300 people daily.

A ‘repeatable’ environment is fundamental in research facilities. By designing steady and stable environmental conditions, experiments can be repeated without data corruption.

Program space includes 23 labs for pharmaceutical research. Laboratory features include distribution of lab gases, on-site nitrogen generation, Type II Reverse Osmosis water, and a ganged fume hood system sized to accommodate 65 fume hoods, complete with variable volume control and glycol heat recovery systems.

Conservation measures were applied to the laboratory systems to minimize energy use while meeting stringent laboratory standards. Separate plumbing systems were designed to avoid contamination by lab waste and to collect rainwater for distribution to the Winter Garden.

Signature ‘floating’ pods anchor the lighting design for the building’s dramatic five-storey atrium. Theatre-inspired lighting is computer controlled by a dimming system that changes the evening lighting every 15 minutes. Rather than attach luminaires to the pods themselves, which would have compromised the architect’s vision, the dramatic lighting comes from 128 – 375 watt and 300 watt quartz halogen lamps attached to black theatre pipes mounted on the vertical mullions. The fixtures can be moved up or down and become part of the spatial experience. 

A 12-storey central atrium brings sunlight deep into the core in other parts of the building. For the upper perimeter, a high window system enables less expensive, concealed wall-wash lighting. Echoing the geometry of the interior architecture, LEDs were fixed into the handrails of hallways and bridges for emergency lighting.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Lighting Design  


PROJECT FEATURES
Size: 167,000 ft2 | Status: Completed 2006


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
23 labs for pharmaceutical reserch | Practice laboratories, research facilities, resource centre, lecture theatres, and offices for faculty, staff and graduate students | Signature floating pods lighting design | Energy conservation measures implemented | 12 storey atrium


Designed for flexibility

As with all research centres, we design for future uses of the space. We plan for flexibility, to allow for future IT development, or to enable the space to be retrofitted quickly and cost-effectively.

Award-winning lighting

The Pharmacy Building has been honoured with numerous international awards and press coverage and, in 2009, the Toronto Star newspaper named the Leslie Dan lighted pods as one of “175 Reasons to Love Toronto”.  At dusk, the pods mimic the setting sun, bursting with fiery reds and deep blues. Colours advance through a palette of hues, starting on one pod and flowing to the other.

Public Health Ontario Laboratories

MaRS Discovery District

“Every day, the entrepreneurs and innovators at MaRS work on ideas that will save lives, invent whole new industries and create jobs we can’t even imagine today.”

— Glen Murray, then-Minister of Research and Innovation

The MaRS* Discovery District combines a variety of companies, research disciplines and professional services, specifically promoting cross-institutional collaboration. The complex comprises approximately 1.5 million ft2.

HH Angus was engaged by Public Health Ontario to engineer its space in the MaRS Phase II building, in order to provide a new public health laboratory in Toronto.  The project was a leasehold improvement of approximately 160,000 ft2 on the top four floors of the MaRS Phase II Tower in Toronto.

The project scope included CL-2 and CL-3 laboratories and associated support systems, as well as related office, administrative and support space.

The CL-2 and CL-3 labs were designed, constructed, commissioned and certified in accordance with the Health Canada Laboratory Biosafety Guidelines, as well as other authorities having jurisdiction. Merrick and Company was involved in the CL-3 architecture and engineering design.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Vertical Transportation Design | Lighting Design | Communications & Security


PROJECT FEATURES
Size: 160,000 ft2 | Status: Completed 2014


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Implemented new laboratory design | CL-2 and CL-3 labs | Associated support systems and office space


Safer spaces, lower costs 

HH Angus negotiated with the City of Toronto for low level exhaust and supply. Instead of 1cfm/ft2, we implemented .75cfm/ft2. This resulted in the delivery of a safer site at less cost, as well as lower operating costs.

Density equals design complexity

This project was a complicated fitout, due to the high density of scientific equipment and associated requirements for mechanical and electrical infrastructure; for example, the large number of fume hoods on site.

*MaRS refers to Medical and Related Sciences, the original mandate for the operation. When the founders wanted to further the commercial potential of research and science investment, the acronym came to represent the P3 development as a whole.

Quote source: MaRS Centre Phase 2 Set for Completion in Fall 2013

Queen’s University

School of Medicine

The Queen’s University School of Medicine is a state-of-the-art multifaceted facility. This project updates, consolidates, expands and relocates the teaching, research, administrative and student facilities, which had previously been scattered across several buildings. The greenfield project was built to ensure sustained teaching and research excellence.

The building is 128,260 ft2 on five levels, plus a mechanical penthouse, and consists of a teaching facility comprising medical teaching spaces, simulation labs and surgical/technical skills labs, autopsy, microbiology and biochemistry labs and support spaces, physiology/pharmacology and support spaces, anatomy and dissection labs, two teaching theatres, medical teaching facilities and study rooms.

The design of this leading-edge facility included a fitout to enable electronic mannequins in the simulation labs, and medical gas installations to permit students to perform simulated procedures. Mechanical specifications encompassed special exhaust equipment in the autopsy rooms to evacuate chemicals used in autopsy processes and body preservation, as well as a fitout for body storage.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering


PROJECT FEATURES
Size: 128,260 ft2 | Status: Completed 2011


LOCATION 
Kingston, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Mechanical penthouse | Teaching facility comprising medical teaching spaces, distinctive labs and support spaces
| Fitout to enable electronic mannequins and medical gas installations 


University of Toronto

Terrence Donnelly Centre for Cellular & Biomolecular Research

University of Toronto institutions are world leaders in the quest to find the link between genes and disease. The Centre for Cellular and Biomolecular Research (CCBR) is an innovative, multidisciplinary facility and the first of its kind in Canada: an advanced research centre capable of competing with the world’s top research and development institutions. 

The CCBR was designed as a highly functional, flexible and technically advanced research facility that reflects the University’s status as a world leader in the field of genome research while, at the same time, recognizing the historical importance of its neighbouring buildings.

As a sustainable and green building, the CCBR showcased the use of new and emerging materials as key elements. The double façade curtain wall was one of these unique features. It supports natural ventilation on the south side, circulating air and promoting cooling in hot weather, and acting as a thermal sink in subzero conditions. This stack effect, controlled by variable dampers, considerably reduces the heating and cooling load on the mechanical systems. The curtain wall reduces noise infiltration and decreases heat loss, with the outer leaf of the double façade functioning as a shield to buffer the interior from the urban wind tunnel of the adjacent College Street, a major city thoroughfare.

Energy conserving measures were applied to the laboratory systems to minimize energy use while meeting stringent laboratory standards. Separate plumbing systems were developed to avoid contamination of the environment by laboratory waste and to collect rainwater for distribution to the Winter Garden.

HH Angus met the challenges of this unique facility by designing and engineering systems that will allow this building to stand the test of time as an example of innovative sustainable design. 

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | CCTV | Security and Communications | Preliminary Vertical
 Transportation Review


PROJECT FEATURES
Size: 221,000 ft2 | Status: Completed 2006


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Double faç
ade curtain wall was introduced to reduce noise infiltration & decrease heat loss | Energy conservation measures | Full Building Automation System designed


Integrating new and old

The CCBR is a 13-storey glass tower surrounded by historical buildings. With a gross floor area of 221,010 ft2, it is an outstanding example of sustainable design, comprising a range of variable space requirements: highly controlled laboratory floors are located beside naturally ventilated public spaces like the Winter Garden.

Improving efficiency with BAS

A full building automation system was designed for this building.