Sunnybrook Health Sciences Centre 

Garry Hurvitz Brain Sciences Centre

“The Garry Hurvitz Brain Sciences Centre will revolutionize the future of brain health like never before. It will be a global hub of innovation that will accelerate the discovery of the next generation of treatments, prevention and possible cures to the world’s most debilitating brain conditions.”*

HH Angus is providing mechanical and Electrical engineering for this 118,285 ft2, three-storey above-grade structure. The building will be constructed within a dense urban campus between existing building wings and will be connected to the main hospital circulation spine, with flexibility provided to accommodate future expansion.

Our project scope includes:

  • Expansions to existing infrastructure, including a new 1600 ton centrifugal 4160 volt Chiller;
  • A major modification to the Emergency Power System to provide emergency power to at least one chiller and the chilled water distribution system;
  • New steam service and high voltage electrical services to the new building from the existing power plant
  • A significant Information Technology service and distribution system, including fibre cable connections to the hospital’s existing Core Distribution Rooms, new network hub room components, including network switches and all on-floor cable/outlet systems
  • Significant expansions to the existing Building Automation System, central electrical metering system, fire alarm system, security system, CCTV system, nurse call system and Code White systems.

The new building includes:

  • Mechanical and electrical services in the basement designed to provide for the current construction, as well as a possible future four-storey addition
  • Adult In-Patient Mental Health Unit and PICU Unit on the ground floor, both with access to outdoor courtyards
  • Child & Youth Mental Health Unit
  • Circadian Study Unit on 1st Floor
  • Neuromodulation Treatment Unit, Enhanced Examination, Teaching and Research units on the 2nd Floor

The Sunnybrook M&E services tunnel is a complicated space. Because this is a new building on an existing site and represents a major expansion to the campus, connections to existing buildings with multiple M&E ties are required.

Among the interesting challenges of this project was obtaining the required mechanical and electrical services spaces. The larger they became, the more they impacted the functional programming and the project budget. Compromises were made regarding ceiling heights, and collaboration with facilities management staff helped in obtaining the space required.

As well, the main entrance “glass box” presented some unique mechanical design challenges. Ventilating a two-storey structure with no exposed services required innovative engineering, including ventilating from below.

In designing the building systems for this project, our team devoted special attention to providing a living space that offers an excellent therapeutic environment for the brain-injured patient while, at the same time, ensuring the safety of both patients and staff; in particular, preventing any opportunity for self-harm by patients.

Within HH Angus’ lighting scope, LED linear fixtures set the stage for modern lighting aesthetics used throughout the new, state-of-the-art centre, including corridors, inpatient bedrooms, the main triple height lobby, and the exterior soffits. The efficient LED non-glare, dimmable lighting will be connected to a centralized lighting control system. The provided lighting management software enables facility managers to monitor, maintain and control the entire networked lighting control system, including schedules and energy usage. 

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Plumbing | Lighting Design | Audio-Visual Design | Communications Design | Condition Assessment | Feasibility Study


PROJECT FEATURES
Size: 118,285 ft2 | Status: Ongoing | Adult In-Patient Mental Health Unit | PICU Unit | Child and Youth Mental Health Unit | Circadian Study Unit | Neuromodulation Treatment Unit | Complex M&E services tunnel


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Expansion to existing infrastructure | Major modification to Emergency Power System | New steam service and high voltage electrical services | Significant IT service and distribution system | Expansion to numerous systems, including  BAS, electrical metering, fire alarm, security, CCTV, nurse call and Code White


View of the main entrance “glass box”

Innovative engineering

The main entrance “glass box” presented some interesting mechanical design challenges. Ventilating a two-storey structure with no exposed services required innovative engineering, including ventilating from below.

Experience counts 

HH Angus’ many years of working on the Sunnybrook campus and our familiarity with this particular space aided significantly in designing the connections to the existing services.

Interior of a patient room

St. Joseph’s Health Centre

Mental Health Emergency Services Unit

We consulted with hospital clinical staff, the architect and best practices documentation in the field of Mental Health design in order to provide tamper-proof and anti-ligature versions of M&E devices and services in all patient rooms.

Our project scope was the complete redevelopment of the existing Mental Health Emergency Services Unit. This involved upgrading and modernizing the unit in order to support eight patient rooms, (the previous unit had only three patient rooms).

New, energy-efficient LED lighting fixtures, complete with dimming controls, replaced the old, inefficient fluorescent lighting fixtures. Remote patient room controls, located at the Nurses’ Station, allow clinical staff to control the electrical receptacle in each patient’s room, the smart glass on the room’s door/window, as well as the room’s lighting fixture, including remote-controlled dimming. A modern real-time locating system was also provided; it includes patient tracking, staff duress and patient wandering functionality. Note: This project was honoured with a 2020 Toronto IES Illumination Section Award

More than 30 IP-based security cameras were installed, including two cameras in each patient room. These are viewable from computers at the Nurses’ Station.

One of the challenges of the project was that the hospital did not have a viable existing IT room to house all the new voice/data infrastructure. As a result, we had to design a new IT room on the floor below the renovation area to support the new unit and future Emergency Department redevelopment. This was done during construction; therefore, the design and coordination were fast-tracked and subsequently completed successfully.

Also, remote patient room controls were not well defined throughout the design process. During construction, we had to quickly coordinate with several vendors, each with a proprietary system, in order to provide a solution that the contractor could execute.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Communications and Security Design | Lighting Design


PROJECT FEATURES
Status: Completed 2019 | Winner:  2020 Toronto IES Illumination Section Award | Energy-efficient LED lighting | Remote room controls | Real-time locating service | 30 IP-based cameras | New IT room


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Tamper-proof and anti-ligature M&E services | Design of remote room controls to provide enhanced staff safety and minimizing disturbance to patients | Fast-track design of IT room was required during construction stage


Remotely located controls

 

Remotely located controls

This approach provides increased staff security and convenience, and minimizes disturbance to patients.

Optimal visibility

A new security and communications design allows safe observation of patient activities from a secure staff area.

 

Observation of patient activities from a secure staff area

Ontario Ministry of Health 

Ontario Agency for Health Protection & Promotion (OAHPP)
(Sheila Basrur Centre)

Following the 2003 SARS outbreak, Public Health Ontario needed a site to bring together academic, clinical, public health and government experts on infection control and prevention. HH Angus was instrumental in providing a high quality, energy-saving workplace to meet LEED-CI Silver standards, key to highlighting PHO's commitment to sustainable practices.

A new 250kW natural gas-fired generator installed on the roof is the heart of the command centre. Its purpose is to exclusively back up the Electrical and Supplemental HVAC systems serving the command centre. As the area has unusual 416/240V service, special voltage requirements were engineered to facilitate both lighting and power equipment. Harmonic-type transformers provided clean, non-distorted power to two distribution panels, 80KVA UPS, receptacle, lighting panels and HVAC units. The 80KVA UPS unit provides 30 minutes of non-interrupted power to the command centre to allow the generator to start and reach full load capacity.

Since the original building did not meet LEED HVAC requirements, we provided detailed and well-thought-out designs to meet LEED criteria. High efficiency fixtures reduced the burden on city water supply and waste water systems. In addition, lighting was a major component for the LEED-CI Silver criteria, with glare and contrast ratio control, linear fluorescent direct/indirect lighting systems, LED downlights, and daylight harvesting.

Information technology infrastructure was key to the successful long-term functioning of this facility. The infrastructure included telecommunications rooms, conduits, cable support systems and structured cabling systems. The IT rooms house all of the building’s telecommunications fiber optics and copper backbone systems, horizontal cabling system and networking equipment, including telephone, data and video services. In the meeting spaces, the large display wall is intended for daily presentation requirements but, in the case of an emergency response scenario, the room will serve as a 24x7 mission critical war room.

 

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Communications Design | Lighting Design  


PROJECT FEATURES
Status: Completed 2009 | 40,000 ft2 | 250kW natural gas generator for emergency back up power | 416/240 volt service required special engineering for lighting and power | 80 KVA UPS


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
250kW natural gas-fired generator | Achieving LEED requirements, particularly for HVAC and Lighting | IT infrastructure 


Peel Regional Police

Headquarters Renovation

The renovation project customized this building for policing and admin functions. Originally, the building had been designed for pharmaceutical research labs and support spaces. 

HH Angus was engaged to provide M&E and IMIT consulting engineering for the partial renovation of this existing Peel Regional Police facility. The building has a gross area of ~ 91,000 ft2, with the renovated area totaling ~ 70,000 ft2.

The project involved replacing two boilers and heat pumps, along with the installation of a new make-up air unit on the roof. These service the entire building’s hydronic heating, while the new make-up air unit serves the basement area. As well, part of the contract was to upgrade mechanical systems to suit new load, due to changes in office floor layout and function.

Among the challenges of the project was the requirement for multiple site surveys in order to confirm the existing equipment on site. The project was also completed under a very aggressive schedule in order to meet the targeted occupancy date.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Lighting Design | IMIT Consulting


PROJECT FEATURES
Renovated space size: 70,000 ft2 | Status: Completed 2019


LOCATION 
Peel Region, GTA, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Extensive mechanical upgrades and replacements | Multiple site surveys to overcome lack of as-built drawings | Fast-track schedule


Exterior of Peel Regional Police Headquarters
Exterior of Peel Regional Police Headquarters

Images courtesy of CS&P Architects Inc.

TD Bank Group 

TD5 ETS CSTS Tenant Fitout

Our team worked with existing structural interferences (extensive/deep structural beams with limited openings) to identify routing for new M&E infrastructure. We also engaged in multi-discipline coordination and planning on site with contractors to find pathways/alternative methods to meet the demands of the project.

HH Angus was engaged to design a full floor fitout in Tower 5 of Toronto’s iconic TD Centre. Our scope included mechanical, electrical and lighting design services. The fitout design and construction established a new floor standard for TD Bank spaces going forward.

Our electrical scope included power distribution; open ceiling café lighting design to meet both the client’s design choices and base building standards; integration of an all-new wireless lighting control system, including occupancy, daylight, and custom dimming control; life safety systems; and infrastructure for AV & security systems.

The mechanical work consisted of a new HVAC layout to accommodate the new reflected ceiling plan design, which included the open ceiling café design, supplemental cooling systems, plumbing services, and sprinkler modifications to suit the floor layout.

Among the challenges of the project were some structural limitations. Coring restrictions necessitated a power re-design to eliminate floor monuments with cores. 

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Lighting Design


PROJECT FEATURES
Status: Completed 2019 | Fitout represented a new floor standard for TD Bank | Existing space demolished to floor plate | Structural interferences required creative solutions for routing of services


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
New HVAC layout | New lighting and control system


Interior of TD5 ETS CSTS Tenant Fitout
Interior of TD5 ETS CSTS Tenant Fitout

Images courtesy of HOK