Royal Inland Hospital

New Patient Care Tower

Royal Inland Hospital is a tertiary level acute care hospital serving a catchment area of approximately 220,000 residents in the city of Kamloops and throughout the Thompson, Cariboo and Shuswap regions of British Columbia.  

The 290,625 ft2 new Phil & Jennie Gaglardi Patient Care Tower (PCT) is a nine-storey building that includes a surgical floor, 13 operating suites, patient floors for mental health and medical/surgical beds, a neurosciences and trauma unit, perinatal centre, labour and delivery rooms, and neonatal intensive care unit. There are also two underground parking levels, administrative and clinical spaces on three lower floors, an intermediate mechanical floor, and 3 inpatient levels topped by a penthouse containing the heating, cooling, and emergency power plant.

Phase 2 consists of a number of renovations within the existing facility, including a completely renovated Emergency Department. Phase 1, which opened in July 2022, has achieved LEED Gold certification. HH Angus provided mechanical and electrical design services for the PCT, which was constructed adjacent to the existing hospital under a P3 contract.

Designed with direct input from local healthcare workers, the PCT streamlines access to hospital services through a single main entrance. A new post-anaesthetic recovery room in the adjacent existing facility’s renovated space will be constructed in Phase 2. Other clinical spaces include a substance use inpatient unit, a child and adolescent mental health crisis intervention program, maternal and child services, and respiratory therapy services. Non-clinical spaces include reception, patient registration, a rooftop helipad, underground parkade, retail space and a new home for the Royal Inland Hospital Foundation.


The mechanical design included energy-efficient heating and cooling systems with a variety of heat recovery features. The project had an ambitious energy use target and HVAC systems were designed with this benchmark in mind. Current estimates predict 24% savings in energy costs.

HH Angus was able to solve a problem the Hospital was having with the existing distributed hot water boilers by upsizing the new plant to serve the majority of the hospital campus. The ventilation design includes redundant capability and outbreak control, and exhaust air heat recovery, as well as providing for future flexibility.

The Health Authority expressed an interest in the ability to conduct smudging ceremonies in any patient room without having to make significant modifications to the current ventilation design and infrastructure included in the project.  HH Angus found a means for using the ventilation system as originally designed and applying a unique operational sequence to minimize capital cost changes while providing the ability to undertake smudging activities in any of the patient rooms on the Medical/Surgical and Mental Health Adaptive inpatient units.

A central focus of the design team was to work with the commissioning team to ensure proper operation of the new facility. The design team is now helping monitor ongoing operations to recover and reuse as much waste heat as possible. This effort concentrates on the heat recovery chiller plant operation to meet as much of the building’s heating load as possible using waste heat. This contributes to minimizing the production of GHGs from heating energy sources and, in turn, improves decarbonization for the new facility. New electrical services include a 25 KV service from BC Hydro serving a new outdoor substation powering the existing campus and PCT. New redundant 25kV to 600V FR3 transformers feeding the new tower were provided in the new main electrical room. Three new 2MVA diesel generators provide emergency power backup to the new patient care tower and the rest of the existing campus if utility power is lost. 600V distribution on both utility and generator power are provided with high resistance grounding to increase resiliency and reliability in the event of a single ground fault. Numerous low voltage systems were provided including fire alarm, lighting control system complete with daylight harvesting, circadian rhythm tunable lighting in the Neo-natal ICU, and electrical metering.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering


PROJECT FEATURES
Size: 290,625 ft2 | Status: Phase 1 completed 2022


LOCATION 
Kamloops, British Columbia


KEY SCOPE ELEMENTS
Ongoing technical infrastructure upgrades | Installed heat exchangers to link the cooling plant to the Deep Lake cooling system | LEED Gold certified


Helipad Design

The rooftop helipad is served by a number of mechanical and electrical systems to help keep the pad surface clear of snow and ice and to provide appropriate safety lighting to meet all requirements. Fire protection and life safety systems, such as foam suppression, were carefully coordinated and designed to ensure full coverage and containment in the event of a discharge.

Systems Integration

 Integration with the existing hospital systems was a significant challenge and required numerous connections to the adjacent facility. Requiring multiple site visits, it was determined the two facilities could be successfully integrated by enclosing an outdoor courtyard between them, transforming it into a four-season space that will benefit patients, staff and visitors. On the electrical side, backfeeding the existing facility with new 600V HRG generator backup required careful analysis of existing distribution to ensure compatibility for all existing equipment to the new 3 wire distribution on emergency power. A detailed sequence of operations for black start sequence and retransfer of automatic transfer switches to normal was developed and commissioned to ensure proper operation for different failure scenarios.

The McEwan Group

Fabbrica TD

Fabbrica's second location was designed as a take-out venue. The 4200 ft2 retail space is accessed via Toronto's underground PATH system, in the heart of the city's financial district. Fabbrica on the PATH joins its sister outlet across the hall, the McEwan grocery store.

HH Angus was engaged to provide mechanical, electrical and lighting design services for the tenant fitout of the new Fabbrica on the concourse level of the TD Centre. Fabbrica took over an existing space which required ceiling demolition in order to install new lighting and electrical systems.

Custom interior lighting was designed to attract the attention of commuters and shoppers in the PATH system. To achieve this, 3500K 12W high-colour-rendering LEDs were incorporated into the lighting design to showcase the vibrant colours of the meal offerings prepared for hungry consumers.

The project's location in the concourse level posed a design challenge to the team, due to the modest amount of ceiling and underfloor clearance. To accommodate these restrictions, HH Angus designed solutions to manage the routing of piping, conduits and drainage within the limited space. 

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Lighting Design


PROJECT FEATURES
Size: 4,200 ft2 | Status: Completed 2018


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Limited space above and below the retail space required innovative design approaches | High Colour Rendering LEDs


Interior of the Fabbrica space

 

Confined spaces

The space restrictions of the site, with regard to M&E infrastructure, required extensive site surveys, plus special attention being paid to obstructions in the parking levels below.

Interior of the Fabbrica space
Interior of the Fabbrica space

Toronto Transit Commission

Waterfront East LRT - Union Station and Queens Quay Link

The existing streetcar service begins underground at Union Station, extends south under Bay Street towards Queens Quay Station, and continues west under Queens Quay before surfacing at the portal just west of Harbour Square. The expansion will include for a new portal on Queens Quay West, between Bay and Yonge Streets, to allow for service expansion eastward along the surface of Queens Quay West.

HH Angus was engaged to provide mechanical and electrical consulting services for Preliminary Design Engineering for the Waterfront East LRT project. The work includes a Baseline Design (~ 30% design completion), a Class 3 AACE Construction Cost Estimate, and Level 3 project delivery schedule. This is to accommodate the growth and future passenger volume as part of Toronto’s waterfront revitalization project for the expansion of the existing Union and Queens Quay LRT Stations, and a new running tunnel and portal. 

The upgrade will expand on the single track Union Streetcar Loop with a split unloading and boarding platform to become a side-platform station, with each platform capable of accommodating two vehicles simultaneously. An additional by-pass track with special trackwork on the outside of the passenger boarding/unloading track will also be accommodated within the station.

The existing side platform at the Queens Quay station will also be upgraded to accommodate two vehicles simultaneously boarding/unloading at each platform. In addition, the station will provide access to the Jack Layton Ferry Terminal and Toronto’s downtown underground PATH network.

The tunnel ventilation solution—providing at-grade ventilation shafts within a land-locked congested downtown area—required a thorough understanding of various design criteria, as well as meticulous coordination with Architectural, Structural and Civil Utilities disciplines. The final design would entail further computational design analysis beyond the scope of this project in order to address a design variance.

For the overhead catenary system, the team drew on involvement with previous projects (where we were not the designer of said system) to adapt and provide a tailored solution for the unique project requirement of traction power delivery within stations, tunnels, portals, above-grade and transitions in between, working closely with Civil Trackway and Structural disciplines.

SERVICES
Mechanical Engineering | Electrical Engineering | Plumbing Design | Security & Communications Design | Vertical Transportation Consulting


PROJECT FEATURES
Upgraded and expanded LRT | Status: 30% design completed


LOCATION 
Toronto, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS

Waterfront revitalization project | Baseline Design (~ 30% design completion) | Class 3 AACE Construction Cost Estimate | Level 3 project delivery schedule


Night scene of the canopy
Aerial view of the canopy

*Renderings courtesy of Strasman Architects Inc.

Innisfil Health Partners 

Rizzardo Health & Wellness Centre

"[This is] a building designed with an aim of having the highest health standards, engaging the community, and being flexible to meet changing needs." *

The community health hub, an outreach of Royal Victoria Hospital (RVH) in Barrie, serves the towns of Innisfil and northern Bradford/West Gwillimbury. Among its many offerings are blood services, pharmacy, walk-in clinic, radiology, dental clinic, café/community kitchen, interactive kitchen, doctors’ offices, mental health services, physiotherapy, etc. HH Angus provided M&E and ICAT services to the base building and site, along with full tenant fitout.

SERVICES
Mechanical engineering | Electrical engineering | Lighting Design | IMIT consultant | AV, communications, security design


PROJECT FEATURES
Size: 41,000 ft2 | Status: Completed 2019


LOCATION 
Innisfil, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS
Multiple healthcare and community
services | Double high atrium, full glass
walls | Flexible design to allow adaptive use to meet community needs


Interior photo of the Rizzardo Health & Wellness Centre

 

Flexible design

The Rizzardo Health Centre was designed with flexibility in mind, to allow its services and spaces to adapt to evolving community care needs.

Protecting client interests

One of the challenges of this project was a change in procurement method during the execution of the work, from stipulated sum to design build. Part of our value to the client in this situation was in protecting them from added costs.

Interior photo of the Rizzardo Health & Wellness Centre
Interior photo of the Rizzardo Health & Wellness Centre
Exterior photo of the Rizzardo Health & Wellness Centre

*Bradford Today, Miriam King, March 21, 2019

Great Canadian Gaming Corporation

Pickering Casino Resort

The Pickering Casino Resort is being built in two phases - the first includes gaming and dining facilities, and the second features an entertainment venue and hotel.

HH Angus was engaged to provide electrical engineering and design services and supporting infrastructure for security, AV, IT/communications, and lighting for this 330,000 ft2 greenfield development. When complete, the complex will include a 250-room hotel, a gaming facility accommodating approximately 2,350 slots, 100 gaming tables, 167 Live Dealer Stadium Gaming terminals, a variety of dining options, retail space, and a 2,500-seat multi-purpose performance venue.

This project was fast tracked with a very aggressive schedule. As the site previously was a field, our key challenge was to lay the infrastructure in place to support a world-class casino (power, telecom, traffic, lighting, water, civil engineering, etc.). We accomplished this task with the help of our design assist partner Guild Electric. HH Angus and Guild worked very closely from Day One to represent the client at all levels of design. Together, we approached the utility companies, vendors, and supply chain to ensure we could achieve the aggressive schedule.

Among the key electrical engineering elements are:

  • Encapsulated below-grade generator room and main electrical distribution
  • Campus electrical distribution system is fully concrete encased below the casino floor. This required a high level of coordination prior to the concrete pour
  • Intelligent and fully addressable lighting control system. Utilized for aesthetics, security, and life safety
  • Strategic early works planning and coordination with electrical utility to allow temporary power and permanent power to derive from the same service; this was a significant cost saving for the owner
  • Emergency power distribution supplemented by uninterruptible power supplies ensure the casino and critical services can continue to operate independently of the utility grid for a prolonged period of time
  • 2000+ security cameras and necessary IT infrastructure was designed to support access control, intrusion, CCTV, panic duress, coordination with OPP and AGCO.

SERVICES
Electrical Engineering | IMIT Consulting | Lighting Design | Feasibility Study


PROJECT FEATURES

Design/Build | Fast Track (Design Assist) | 330,000 ft2 greenfield development | Strategic early works planning resulted in cost savings for client | Status:  Phase 1 completion 2021, Phase 2 completion estimated 2023


LOCATION 
Pickering, Ontario


KEY SCOPE ELEMENTS

Gaming facility, hotel and performance venue | Solar carport and parkade EV charging | Emergency power and UPS for prolonged power supply independent of utility grid | 2000+ security cameras


Exterior parking North West corner

Sustainability features

Parking amenities include a solar carport and integrated EV charging stations. HH Angus worked with VCT Group on these features, designing the infrastructure to allow the photo voltaic system to tie into the electrical network. The surface parking area will accommodate approximately 1,675 cars and the parking structure will provide for another 3,000 cars.

Customer experience

Creating a seamless and luxurious customer experience was a key success factor in the project, and Angus Connect worked closely with the owner on the IT systems, which will support the customer experience and enhance the security and efficiency of the casino operations.

Hotel check in and entry
Casino East entry looking North
Casino entry looking South
Atrium_view towards casino entry
Atrium_view to theatre entry

Images courtesy of Chris Dikeakos Architects Inc.